Senang

Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

De stille kracht van dubbelbloed duo Heeg en Patijn maakt korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen.

Generatie 3 zwijgt niet langer maar vraagt, poert en confronteert. Krachtig en kwetsbaar. In een dialoog over identiteit die nieuwsgierig maakt. 

Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeven de twee elkaar af. Goeie grappen tegenover een hard zwijgen. Jezelf zien door de ogen van anderen en hoe senang voel jij je daarbij?

Nynke Heeg en Klemens Patijn spelen met hun roots. Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders. Die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 14.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep, niet allochtoon niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Heeg en Patijn zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Generatie 3 vraagt, zoekt en botst. De twee lonken lieflijk met de klanken van Indo Rock en geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen. Om grip te krijgen op hun gemixte roots.

De muzikaal getalenteerde acteurs geven een dynamisch geluid zoals het niet eerder te horen was. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen.

Familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog. Die in het naoorlogse Nederland samensmolten met de rustgevende klanken van melkbussen in koude weilanden.

Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent, of wie je wordt? Wat geef je door aan de generaties na jou? En hoe senang voelen de nieuwe Nederlanders van vandaag zich? 

Tg Goed Gezelschap maakt ‘Senang’ in samenwerking met regisseur Jos van Kan die al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette. En deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.

‘Senang’ is een krachtige voorstelling waarin tegenstrijdigheden in rap tempo het bloed warmer zal doen stromen.

Vanaf januari 2019 te zien in Theater Bellevue in Amsterdam

‘Senang’ is vanaf 8 januari 2019 tot 8 februari 2019 te zien in Theater Bellevue in Amsterdam.

Klik hier voor speeltijden en bestel meteen uw kaarten

Foto’s

Senang wordt mede mogelijk gemaakt door

Informatie