Senang

Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt met hun roots. Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 14.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep, niet allochtoon niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

De twee lonken lieflijk met de klanken van Indorock, Kendangdrums en zoete pianoklanken en geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen.
Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.
Generatie drie zwijgt niet langer maar vraagt, poert en confronteert.

Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent, of wie je wordt? Wat geef je door aan de generaties na jou? Jezelf zien door de ogen van anderen en hoe senang voel jij je daarbij?
SENANG is een krachtige voorstelling waarin tegenstrijdigheden in rap tempo het bloed warmer zal doen stromen.

Tg Goed Gezelschap maakt SENANG in samenwerking met regisseur Jos van Kan die al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette. En deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.

Beluister hier de podcast die Theater Bellevue maakte van een gesprek met Nynke en Klemens en lees hier een interview over de totstandkoming van en inspiratie voor SENANG.

Speellijst 2019

SENANG was van dinsdag 8 januari 2019 t/m zondag 3 februari 2019 met veel succes te zien in Theater Bellevue in Amsterdam.
In het najaar van 2019 gaat SENANG op een landelijke tournee. De speellijst wordt z.s.m. bekend gemaakt op deze website.

Foto’s

Teaser SENANG | Tg Goed Gezelschap (2019)

SENANG wordt mede mogelijk gemaakt door

Credits